MINGGU 10 –
NUR NADIAH NADHIRAH ROMELY NUR
ASIAH ZAHIRAH MOHD ZURAIDI
197003 197832
Carnitas Ayam Ranggup
⭐⭐⭐⭐⭐ 29 Penilaian | 25 Ulasan | 3 Gambar
Roti bawang putih dan sosej yang enak
ini baik untuk seisi keluarga.
Carnitas
Ayam Ranggup yang dibuat dalam periuk tekanan cepat dan mudah! Kami memasaknya
dengan segar, dan mereka sangat sesuai untuk persiapan makan dan nikmati selama
seminggu! Hidangkan dengan tortilla, bawang dadu, ketumbar cincang, kubis
tumis, bumbu kapur, dan apa sahaja yang anda suka!
Persediaan: 25 minit Masak: 25 minit Jumlah: 1 jam Hidangan: 8 Hasil: 10 hidangan |
Bahan-bahan
Ayam:
1 sudu besar jintan tanah
½
sudu teh
serbuk cili
½ sudu teh oregano kering
1 cubit garam dan lada hitam tanah secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun, dibahagi
2 bahagian dada ayam tanpa kulit, tanpa tulang
5
ulas bawang
putih, ditekan
1
biji bawang
kuning, dibentuk segi empat sama
¼
cawan jus
limau
¼
cawan kuah
ayam
½
ketumbar
1
biji lada
cincang dalam sos adobo, atau lebih secukupnya
1
oren, diperah
1
daun bay
Sos Chipotle:
½ cawan mayonis
1 sudu susu
1 biji lada cincang dalam sos adobo, atau lebih secukupnya
1 garam cubit
1 cubit serbuk bawang putih
Cara
Memasak
Senarai
semak
Langkah 1
Satukan jintan putih, serbuk cili, oregano, garam, dan lada dalam
mangkuk. Taburkan ke atas dada ayam di kedua-dua belah pihak.
Langkah 2
Hidupkan periuk tekanan pelbagai fungsi (seperti Instant Pot®) dan pilih
fungsi Tumis. Masukkan 1 sudu minyak zaitun dan dada ayam, 1 hingga 2 minit
setiap sisi, bekerja secara berkumpulan sehingga ayam membakar dan bukannya
stim. Pindahkan ayam ke pinggan.
Langkah 3
Masukkan bawang putih dan bawang ke periuk panas; masak dan kacau hingga
rata pada semua bahagian, kira-kira 2 minit. Kembalikan ayam ke periuk tekanan
bersama jus limau nipis, kaldu ayam, ketumbar, lada chipotle dengan 1 sudu
besar sos adobo, semangat dan jus oren, dan daun salam. Tutup dan kunci
penutupnya. Tetapkan pemasa selama 8 hingga 10 minit, bergantung pada ukuran
dada ayam.
Langkah 4
Sementara itu, gabungkan mayonis, susu, lada chipotle dan 1 sudu sos
adobo, garam, dan serbuk bawang putih ke pengisar elektrik. Kisar sos chipotle
hingga sebati.
Langkah 5
Lepaskan tekanan dari periuk menggunakan kaedah pelepasan semula jadi
mengikut arahan pengeluar, 10 hingga 40 minit. Buka kunci dan tanggalkan
penutupnya.
Langkah 6
Tetapkan rak ketuhar sekitar 6 inci dari sumber haba dan panaskan
broiler oven.
Langkah 7
Pindahkan dada ayam ke permukaan yang bersih dan simpan cecair memasak.
Cincang daging ayam menggunakan 2 garpu. Masukkan ke dalam mangkuk besar dan
gerimis 1/4 cawan cecair memasak di atas ayam; buang ke kot. Gerimis 1 sudu
minyak di atas permukaan loyang. Masukkan ayam ke kepingan dan gerimis yang
tinggal 1 sudu minyak di atasnya. Kacau sehingga rata.
Langkah 8
Bakar ayam di dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 5 minit. Masukkan ayam dengan 1 hingga 2 sudu besar cairan memasak yang telah disediakan dan putar kuali sehingga mendidih. Terus bakar hingga garing, 5 hingga 7 minit lagi. Hidangkan dengan sos chipotle.
Nota Tukang Masak:
Selain dada ayam anda juga boleh menggunakan bahagian
peha.
Lada chipotle yang tersisa dalam sos adobo boleh letak di
dalam beg zip dan simpan di dalam peti beku. Daripada melepaskan tekanan secara
semula jadi, anda juga dapat menggunakan pengaturan ventilasi jika ada, yang
memungkinkan untuk melonggarkan sepenuhnya sebelum melepaskan penutupnya.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
236 kalori; protein 19.6g; karbohidrat 4.7g; lemak 15.3g;
kolesterol 56.1mg; natrium 185.9mg.
Allrecipes (2020). Instant Pot Crispy Chicken Carnitas. Diakses pada 28 Disember 2020. https://www.allrecipes.com/recipe/274921/instant-pot-crispy-chicken-carnitas/
Bukti Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment